Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #640

   Nieuwsbrief, 23 augustus 2020

   Beste longfysiotherapeuten van FYNE, CFN EN COPD netwerk Nijmegen.

   Hierbij weer een nieuwsbrief van ons gezamenlijk initiatief omtrent de begeleiding van de (ex-) COVID-19 patiënten.

   Er zijn een aantal ontwikkelingen rondom de behandeling van de post COVID-19 patiënten waar we jullie van op de hoogte willen brengen.

   1. IQ Healthcare heeft bij ZonMw een voorstel ingediend voor het onderzoeken van de effectiviteit van de paramedische zorg bij patiënten met COVID-19. De vraag naar onderzoek is in een versneld tempo gegaan, naar aanleiding van de verandering in de vergoeding per 18 juli 2020.

   Wij zijn bij de start als netwerk betrokken geweest. Begin september weten zij of dit project kan worden uitgevoerd. We houden jullie op de hoogte daarvan.

   Wat we al wel weten is dat er data zal worden uitgevraagd. Deze data wordt nu bijgehouden in de diverse EPD systemen.
   Ons advies is: volg het zorgplan en zorg dat je de metingen doet die gevraagd worden.

   2. De diagnosecode voor de post COVID-19 patiënten is nog niet zeker! Nu wordt 9363 aangegeven maar het advies is: als men post COVID-19 patiënten is en mee wil doen aan het onderzoek, dan komt men in aanmerking voor de vergoeding uit de basisverzekering, voorwaarden:
   • Verwijzing huisarts/ specialist, start behandeling binnen 1 maand
   • Meedoen aan het onderzoek
   • Max ½ jaar
   • Max 50 behandelingen
   • Na 3 maanden moet er een onderlinge afstemming plaats vinden en een rapportage naar de huisarts worden gestuurd, de huisarts is hoofdbehandelaar
   • Verlenging na 6 mnd, : dit MOET door de specialist gebeuren.
   • Maximaal 50 zittingen fysiotherapie, 8 uur ergo en 7 uur diëtetiek, logopedie is ook in het stuk opgenomen daar staan nog verder geen maximaal aantal uren voor. Dit is inclusief de MDO momenten
   • Fysiotherapeutische zorg moet geleverd worden volgens het standpunt KNGF.
   • Het belangrijkste is dat de patiënt consensus verklaring moet geven dat hij/zij gegevens beschikbaar stelt voor onderzoek. Dit moet worden vastgelegd in het EPD.


   3. Welke patiënt categorieën zijn er en welk advies geven wij nu.
   A. De patiënt die zich voor 18 juli heeft aangemeld met (waarschijnlijk) doorgemaakte COVID en die NIET wil meedoen aan het onderzoek en dus via de AV gedeclareerd moet worden.

   Advies: Nog onduidelijk of hier een andere code voor komt dan voor de mensen die wel meegaan in het onderzoek.

   B. De patiënt die zich voor 18 juli heeft aangemeld met (waarschijnlijk) doorgemaakte COVID en die WEL wil meedoen aan het onderzoek.

   Advies: Vanaf 18 juli een nieuw zorgplan aanmaken, testen opnieuw uitvoeren. Diagnosecode nog niet bekend. Declareren NOG NIET mogelijk.

   C. De patiënt die zich na 18 juli heeft aangemeld met (waarschijnlijk) doorgemaakte COVID en die NIET wil meedoen aan het onderzoek en dus via de AV gedeclareerd moet worden.

   Advies: Nog onduidelijk of hier een andere code voor komt dan voor de mensen die wel meegaan in het onderzoek

   D. De patiënt die zich na 18 juli heeft aangemeld met (waarschijnlijk) doorgemaakte COVID en die WEL wil meedoen aan het onderzoek.

   Advies: Vanaf 18 juli een nieuw zorgplan aanmaken, testen uitvoeren.
   Diagnosecode: COVID code nog niet bekend.

   4. In september zullen wij weer een webinar organiseren. We willen hierin meer ingaan op de behandelingen van de patiënten en de opgedane ervaringen van jullie allemaal.
   We sturen een enquête rond zodat iedereen zijn / haar bevindingen kan vermelden en vragen kan stellen die we tijdens het webinar proberen te beantwoorden.
   Binnenkort horen jullie de datum van het webinar.

   5. Vanuit het KNGF is er informatie naar buiten gekomen over de indicaties voor eerstelijns paramedische herstelzorg bij COVID-19, zie ook de factsheet:
   https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kennisplatform/onbeveiligd/coronavirus/factsheet-indicaties-voor-eerstelijns-paramedische-herstelzorg-bij-covid-19-1.pdf

   Tot zover.
   Namens de stuurgroep.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
Weergave van 0 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.