-
AuteurBerichten
-
-
13 mei 2020 om 21:14 #522
Fysiotherapie Hatert
DeelnemerBeste collegae,
Tijdens het opstarten van mijn eerste COVID revalidant vroeg ik me af of er een consensus bestaat over het al dan niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ik vind de onderstaande informatie niet geheel eenduidig dus ik vroeg me af hoe jullie hier mee om gaan. Gebruiken we wel/ geen PBM bij patiënten die een COVID infectie hebben doorgemaakt en voor hoe lang? Graag start ik de discussie onder het topic. Met vriendelijke groet, Lisanne van Lieshout
Als ik de website van het KNGF raadpleeg dan kom ik de volgende inhoud tegen in het volgende bestand:
VERSLAG VAN EEN INTERNATIONALE AD-HOC TASK-FORCE OM EEN OP DESKUNDIGEN GEBASEERDE MENING TE ONTWIKKELEN OVER VROEGE EN KORTE TERMIJN REVALIDATIE BEHANDELING (NA ACUTE ZIEKENHUISOPNAME) BIJ COVID-19 OVERLEVENDEN (versie 3 april 2020)
Onder het stukje “Wat weten we NIET”3.8. Wat zijn de aandachtspunten m.b.t. veiligheid bij vroege revalidatiebehandeling na ziekenhuisopname voor patiënten en gezondheidszorgprofessionals?
3.9. Hoe lang na ontslag uit het ziekenhuis zijn COVID-19 overlevenden besmettelijk?
3.10. In welke mate is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk bij het bieden van revalidatie aan overlevenden van COVID-19, in relatie tot het startmoment van de revalidatie na de acute ziekte en de verschillende settings (bijv. IC, ziekenhuisafdeling, polikliniek revalidatiecentrum, thuis)?
3.11. Binnen welke tijdlijn is het voor zorgprofessionals veilig om patiënten met COVID-19 thuis te behandelen na ontslag?In de “corona” E-learning van het Chronisch ZorgNet staat het volgende beschreven:
Vanzelfsprekend adviseren wij te allen tijde het advies van het RIVM te volgen. Het RIVM trekt daarbij een duidelijke lijn van 24 uur klachtenvrij:
Iemand die thuis hersteld is na een bewezen corona infectie mag na 24 uur klachtenvrij te zijn weer naar buiten.
Zorgmedewerkers in verpleeghuizen die bewezen positief zijn getest mogen na 24 uur klachtenvrij weer gaan werken.Relevantie voor de fysiotherapeut, onze interpretatie
Als zorgmedewerkers met een doorgemaakte, bewezen corona infectie weer werkzaam mogen zijn in ziekenhuizen en verpleeghuizen om daar de risicogroep bij uitstek (ouderen, zieken) te verzorgen die de besmetting niet heeft doorgemaakt, dan geldt dit omgekeerd ook voor patiënten die de infectie hebben doorgemaakt (en meer dan 24 uur klachtenvrij zijn) naar hun fysiotherapeut.
Overige patiënten
Voor alle overige patiënten geldt dat je niet met zekerheid kunt zeggen of ze besmettelijk zijn. Let wel, dit geldt ook voor patiënten die vermoedelijk een corona infectie hebben doorgemaakt (bv. in de thuissituatie), maar waarbij het niet aangetoond is middels een PCR test. Gebruik de informatie uit de e-learning om deze categorie patiënten zo goed mogelijk te behandelen op afstand.
Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken. -
19 mei 2020 om 12:56 #555
Lucas Helsen
ModeratorHoi Lisanne,
ik merk dat wij ons binnen de praktijk met name focussen op de triagevragen en deze leidend maken. Uiteraard ook in overleg met de wensen van de patiënt zelf.
Benieuwd hoe anderen hier over denken!
Gr Lucas
-
25 mei 2020 om 20:37 #578
Fysiotherapie Jacobslaan
DeelnemerHoi Lisanne,
Wij richten ons ook op de triagevragen, maar als mensen zelf nergens komen uit voorzorg, maar wel naar ons komen, gebruiken wij wel PBM.
De coronapatienten die ik nu zie, behandel ik zonder PBM omdat ze klachtenvrij zijn. Ik ben wel gestart met video/ telefonisch consult(en). Bij de patiënt waar ik aan huis kom gebruik ik PBM, omdat er ook nog een kwetsbare partner rondloopt. Kortom wij doen wat de wensen zijn van de patient zelf, maar soms ook op eigen gevoel
Je hebt alles mooi bij elkaar gezet,
groet Jolanda -
2 juni 2020 om 10:22 #590
FysioHolland Boxmeer
DeelnemerRecent stukje informatie:
Physical distancing, face masks, and eye protection for prevention of COVID-19 (www.thelancet.com Published online June 1, 2020).
Ook hier hetzelfde beeld als jullie beschrijven.
Wel nadrukkelijk aandacht voor ventilatie in de praktijk!Groet Rémy
-
3 juni 2020 om 13:55 #600
Hier ook de nadruk op triage vragen.. wel een extra temperatuur meting met een infrarood laser + natuurlijk hand ontsmetting bij binnenkomst. PBM alleen indien cliënt dat aan geeft. Wij hebben nog geen Post-Corona-cliënten gehad.
Groet Rutger
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.